Bryndzovi to s detektívkami ide

21:00

Spomínate si na to, ako som hovorila, že detektívky nie sú veľmi moja šálka kávy, ale keď si už nejakú prečítam, tak je to niečo na spôsob "ženského" trileru? Myslím, že kniha s názvom Dievča v ľade o tom svedčí dokonalo.


Šéfinšpektorka Erika Fosterová je hlavná postava prvej zo série detektívok Roberta Bryndzu, Brita žijúceho v Nitre. Po svojom stvoriteľovi zdedila spojitosť so Slovenskom - konkrétne to, že je pôvodom Slovenka. To je v tomto príbehu takmer symbolické, lebo matka zavraždenej mladej dedičky odtiaľ pochádza tiež a slovanský pôvod má aj väčšina "nášho" obetí sériového vraha. Telo mladej Andrey našli pod vrstvou ľadu v parku v nie práve najvychytenejšej londýnskej lokalite. Čo tam robila? Bola len jednoducho v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, alebo má jej smrť na svedomí niekto z jej okolia? Napríklad jej snúbenec, sestra, ktorá ju tak trochu nenávidela, či možno dávna kamarátka (takisto Slovenka), ktorá pred istým časom akoby zmizla z povrchu zemského?  


Bryndzov román román spĺňa všetky atribúty modernej detektívky: rýchly spád, viac napätia ako investigatívy, prítomnosť mrzutého detektíva atď. Ak obľubujete túto šablónu detektívok, prídete si tu na svoje. Autor má očividne tento žáner načítany, pretože si dokonale osvojil jeho typické spisovateľské postupy. Krátke kapitoly, čím viac napätia tým kratšie vety, sem-tam kapitola z pohľadu vraha - to všetko tu nájdete.

Okrem toho sa na pozadí vyšetrovania odkrýva odveká téma rozdielov medzi spoločenskými vrstvami a ich rôznymi svetmi. Práve Británia je totiž dokonalým príkaldom toho, že sú rovní a rovnejší. A nepíjemnosti to nespôsobí len samotnej vyšetrovateľke.

Dievča v ľade je veľmi dobre čitateľná detektívka, ktorá nevybočuje z radu iných rovnako dobre napísaných detektívok.

3,5/5

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu GRADA.

Mohlo by sa vám páčiť

1 komentárov

  1. ?I was very happy to seek out this web-site.I needed to thanks in your time for this glorious learn!! I definitely enjoying each little bit of it and I've you bookmarked to take a look at new stuff you blog post. online casino games

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár!