5 slávnych bookclubov

8:52

Je prirodzené, že ľudia s rovnakými záujmami sa radi stretávajú, diskutujú o svojej záľube a vymieňajú si návzajom poznatky, skúsenosti, zážitky. A čo knihomoli? Aj tí majú predsa svoje "záujmové krúžky" - čitateľské kluby! Existuje niečo lepšie ako stretnúť sa raz za mesiac pri šálke čaju či vína, a chutnom koláči s ľuďmi, ktorí práve prečítali tú istú knihu ako vy? Ja dnes však budem hovoriť o tých offline čitateľských kluboch, kde si to občerstvenie vychutnáte iba ak pri obrazovke počítača - ale s o to viac ľuďmi (hoci neviem či to je pre knihomoľov dobrá správa). Okrem toho vás môže pri srdci hriať dobrý pocit z toho, že tá istá kniha sa páčila aj vašej obľúbenej osobnosti, lebo práve o ich bookcluboch bude reč.


1. OUR SHARED SELF
Tento čitateľský klub, ktorý v januári 2016 založila Emma Watson by sa dal nazvať aj feministický, pretože hlavnou témou všetkých vybratých kníh je postavenie žien v spoločnosti. Emma sa počas svojej úlohy ambasádorky Dobrej vôle OSN snažila načítať si o tejto problematike čo najviac a povedala si, že je to skvelá príležitosť inšpirovať aj iných. A to sa jej aj podarilo - aktuálne má tento bookclub viac ako 200 tisíc členov.

Aktuálna kniha: Terese Marie Mailhot: Heart Berries: A Memoir


2. R/W BOOK CLUB HELLO SUNSHINE
Čitateľský klub, ktorému meno prenechala Reese Witherspoon sa zameriava na masovejšie knihy, mnoho z nich, napr. knihy Liane Moriarty či Cheyl Strayed určite poznáte. Opäť sú to však všetko knihy, ktoré sa zameriavajú na ženský pohľad na svet.

Aktuálna kniha: Heather Harpham: Happiness




3. BELLETRIST
Emmu Roberts som vždy vnímala ako jednu z mála herečiek, ktorá sa netajila tým, že rada číta - a už len tým mi bola sympatická. Nedávno som však zaregistrovala, že už aj ona má svoj čitateľský klub - a to už od marca minulého roka. Knihy súčasnej literatúry bližšie neurčeného žánra vyberá spolu so spisovateľkou a zároveň najlepšou kamarátkou Karah Preiss. Jedinečné na tomto bookclube je to, že okrem knihy mesiaca sa vždy vyhlasuje aj jedno kníhkupectvo.

Aktuálna kniha: Kate Greathead: Laura & Emma


4. ZOELLA & FRIENDS 
Tento čitateľský klub známej britskej youtuberky v spolupráci s kníhkupectvom WH Smith už žiaľ nie je aktívny. Zameriaval sa na young adult literatúru, takže ak obľubujete tento žáner a ešte ste o tomto bookclube nepočuli, určite bude stáť za to omrknúť si tituly, lebo hoci veľa kníh z tejto zbierky vyšlo aj u nás, určite si medzi nimi nájdete niečo, čo ste ešte nečítali. 


5. OPRAH´S BOOKCLUB
Najstarší spomedzi týchto bookclubov vznikol ešte v roku 1996 ako súčasť Oprah Winfrey Show. Ako všetci vieme, Oprah už so svojím programom skončila, no dobrá správa je, že na svojich fanúšikov nezabudla a už rok po skončení show spustila nový bookclub, ktorý funguje už len online.  Okrem toho, že Oprah doposiaľ odporučila niekoľko knižných klasík, dopomohla aj nejednej nie až tak známej novinke stať sa bestsellerom.

Aktuálna kniha:  Tayari Jones: An American Marriage


Poznáte tieto čitateľské kluby? Ste v niektorom z nich zapojení? Ak nie, tak dúfam, že som vás aspoň na jeden nalákala!

Mohlo by sa vám páčiť

6 komentárov

  1. Určitě nalákala! Ani o jednom jsem neslyšela, ale rozhodně se mrknu, díky :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada :) Daj potom vedieť, či si sa do nejakého zapojila ;)

      Odstrániť
  2. Znám jen ten Emmy Watson, takže děkuji za rozšíření obzoru. ��

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Emma je skvělá a tam bych se i docela přidala...:-D Vím ještě o tom, že syn Davida Bowieho založil také takový klub a tam čtou knihy, které jeho táta miloval, to mě láká asi nejvíc a občas na to mrkám ohledně inspirace. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O tom som zatiaľ nepočula, zaujímavý nápad, Bowieho však vôbec nepočúvam 😕

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár!