Hailey nesklamal ani v prostredí automobiliek

14:16

Moju polovičku som opäť presvedčila na to, aby napísal recenziu na knihu (o ktorej som toľko počúvala). Dnes si teda znova prečítate článok z jeho produkcie 😊

_MG_9877.jpg

Ak máte to (ne)šťastie a váš priateľ, či manžel pracuje v automotive businesse, je preňho táto kniha ideálnym darčekom. Skvelý autor, Arthur Hailey , tak ako je uňho zvykom, ponúka detailný exkurz do vybranej témy. Tentoraz je to kolíska automobilizmu, Detroit.   

Detroitu a celému životu v ňom vládne tzv. Veľká trojka: GM, Ford a Chrysler  (v tomto poradí). Kniha sa začína práve kritikou týchto gigantov za prílišné znečisťovanie ovzdušia a neochotu investovať do ekologickejších elektromobilov. Pripomína vám to niečo? Ale počkať,  ta kniha bola napísaná v roku 1971!  

Autor v knihe na jednej strane detailne vykresľuje uponáhľaný a často krát neosobný ale zato dostatočne luxusný život vrcholových predstaviteľov automobilky, ich manželiek a mileniek. Na strane druhej opisuje drsný život a predsudky robotníckej triedy, v Detroite tvorenej prevažne ťažko skúšanou černošskou komunitou. Medzi týmito dvoma vrstvami je skupina obchodníkov, kšeftárov a špekulantov, ktorí nadržiavajú raz jednej raz druhej strane. Zdanlivo odlišné svety automobilovej smotánky sa nečakane skrížia s osudom mladého černocha, čo povedie k otázkam rasizmu, integrácie, sociálneho statusu či vpísaného osudu. Tento stret príslušníkov „vyššej a nižšej vrstvy“ výrazne zasiahne do života a zmýšľania všetkých  zainteresovaných. 

_MG_9878.jpg

Kolesá dokonale opisujú hektický, ale zato nevšedný život v automobilovom priemysle. Zaujímavý je náhľad do marketingu a predaja automobilov, zobrazujúci vynaliezavosť obchodníkov a nekalé triky používané na presvedčenie zákazníka ešte aj dnes. Príbehy a praktiky jednotlivých postáv knihy akoby zamrzli v čase. Po prečítaní tejto knihy jednoducho nebudete veriť, že bola napísaná pred takmer 50timi rokmi! 

PS: Neodporúčam čítať večer po dlhom vyčerpávajúcom dni v automotive biznise :)

5/5

Knihu si kúpite napr. TU.

Mohlo by sa vám páčiť

1 komentárov

  1. Miluju Haileyho. Hlavně jeho knihy s leteckou tématikou, tuhle neznám, ale podle recenze mě zaujala, omrknu ji. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár!