Piaty Cormoran je o Cormoranovi... a ešte o feministke a sériovom vrahovi

23:10

Piateho Cormorana si navždy budem spájať s prvou jeseňou s Leom. Tých 927 strán totiž na materskej neprečítate za dva večery. Mne to trvalo mesiac a pol.


Cormoran a Robin tentoraz riešia svoj prvý odložený prípad. Osloví ich dcéra mladej ženy, lekárky, ktorá pred mnohými rokmi zmizla po ceste z práce. Bol piatkový večer a Margot sa mala stretnúť s kamarátkou v krčme päť minút od jej ordinácie. Na stretnutie nedorazila, a nikdy sa nenašlo jej telo či iná stopa. Cormoran a Robin Margotinej dcére sľúbila, že urobia čo bude v ich silách, aby prípad vyriešili, no sami tomu veľmi neveria. 40 rokov je dlhá doba.

Zatiaľčo predchádzajúce dve časti série boli vo veľkej miere venované Robin, Troubled blood je Cormoranova kniha. Hneď v prvej kapitole sa čitateľ dozvedá, že Cormoranova teta, ktorá ho vychovala, má pred sebou posledných pár mesiacov života. Okrem toho ho neustále kontaktuje jeho bývalá snúbenica a prekvapivo aj otec, ktorého v podstate nepozná ani poznať nechce. Pod vplyvom všetkého, čo sa v jeho súkromnom živote momentálne deje, sa zamýšľa nad svojou budúcnosťou a citmi k Robin. Čitatelia sa dočkajú aj určitého posunu v tomto smere, ale ako povedala sama Rowlingová, asi nie takého ako by si predstavovali.

Čo sa týka Robin, tej sa zdá, že počas jej rozvodu sa všetci zasnubujú, tehotnejú a rodia deti. Keďže oslavuje tridsiate narodeniny a začína v podstate odznova, tiež sa zamýšľa nad budúcnosťou. Zatiaľčo sa však dvaja detektívi v osobnom živote pozerajú dopredu, riešia prípad z dávnej minulosti. Robin sa veľmi rýchlo a ľahko stotožní s lekárkou Margot, ktorej zmiznutie vyšetrujú. Jej postava je v knihe vykreslená veľmi reálne, úplne si ju viete predstaviť pred očami z rozprávania ľudí, ktorí ju poznali. Podľa ich svedectiev išlo o dobrosrdečnú a zapálenú dcéru, manželku, matku, feministku. Bolo by možné, aby na to doplatila, alebo bol za jej zmiznutie zodpovedný sériový vrah Dennis Creed, ktorý vo svojom byte umučil a zabil niekoľko žien? Margotino telo sa nikdy nenašlo, no výnimočne inteligentný Creed sa ani po rokoch nepriznal ku všetkým zločinom.

Troubled blood je opäť výborne napísaná detektívka anglickej školy, kde nečakajte žiadne drsné scény, užívajte si vypočúvanie všetkých tých vedľajších postáv, ktoré vie Rowlingová (Galbraith) tak výborne napísať. 

5/5

Knihu si kúpite napr. TU. Slovenský preklad by mal výjsť začiatkom leta 2021.

Mohlo by sa vám páčiť

0 komentárov

Ďakujem za každý komentár!