Hodvábnik (Robert Galbraith alias J. K. Rowlingová)

9:37

Po Volaní Kukučky som sa hneď pustila do druhého pokračovania. A musím sa priznať, že s menšími obavami. Prvá časť nebola zlá, ale čakala som trochu viac. Každopádne, toto malo byť o písaní, nie? Ale je to dostatočná záruka toho, že sa mi kniha bude páčiť?

Uy9x.jpg

Cormoran Strike je späť! A tentoraz je prácou zavalený. Po tom, čo vyriešil smrť modelky Luly Landry sa zdá, že prišli lepšie časy. Všetky dlhy má už takmer splatené, má kde bývať (hoci je to len podkrovný bytík nad kanceláriou) a o prácu nemá núdzu; čo viac, môže si ju vyberať. Aj preto je pre jeho asistentku Robin záhadou, prečo sa rozhodol vziať prípad Leonory Quinovej. Manželka 10 dní nezvestného spisovateľa Owena Quinea nevyzerá, že by mala vôbec na slušné šaty, nieto ešte na súkromného detektíva. Po boháčoch snažiacich sa odhaliť neveru je to však určite niečo nové. Navyše, prípad sa zdá byť banálnou záležitosťou - podľa Quineovej manželky ho stačí len vylákať zo spisovateľského útočiska, kde sa chcel zašiť pred svetom. Nebolo to predsa prvýkrát, čo takto zmizol. Po pár dňoch pátrania však Strike zisťuje, že také ľahké to nebude - spisovateľa totiž nájdu brutálne zavraždeného. A to tesne po tom, čo dokončil román, v ktorom veľmi škaredo vykreslil hádam každého koho poznal.

Druhé pokračovanie série detektívok bolo pre mňa o trochu lepšie ako to prvé. Veľa určite spravil výber prostredia, pretože tentoraz sa to celé točí okolo kníh. Spisovatelia, vydavatelia, redaktori, literárni agenti. Tí všetci dotvárali atmosféru, ktorá mi bola predsa len bližšia ako modelky a producenti vo Volaní Kukučky (Na druhej strane, nemám pocit, že by som sa o zákulisí vydávania kníh dozvedela nejako veľa). Ak k tomu pridáme opäť perfektné opisy najmä londýnskych krčiem a reštaurácií, dokonalý recept na knihu je hotový!

Takisto zaujímavejšia bola samotná vražda, pretože spisovateľ bol brutálne zavraždený. To, akým spôsobom, vám neprezradím, poviem len, že si svoju vraždu napísal v najnovšej knihe, ktorá sa nakoniec stala aj kľúčom k vyriešeniu prípadu.

Navyše bolo v Hodvábnikovi o poznanie viac akcie. Svadba Strikeovej bývalej snúbenice, nebezpečná cesta autom v snežnej búrke, či záhadný prenasledovateľ. Len škoda, že všetka tá akcia bola sústredená v druhej polovici knihy, čo môže niektorých čitateľov odradiť. 

Nakoniec nesmieme, samozrejme, zabudnúť na našich dvoch hlavných hrdinov, ktorých osudy tu môžeme opäť sledovať. Ak ste si Strikea v prvej časti obľúbili, ani tu vás nesklame. O dosť viac priestoru ako v prvej časti dostala jeho asistentka Robin. Dozvedáme sa viac z jej života a sledujeme vývoj vzťahu s jej snúbencom Matthewom. Vyvíjajú sa však nielen ich životy osamote, ale aj vzájomný vzťah Strikea a Robin. Ak niečo Rowlingová  Galbraith vie, tak je to napísať prepracované charaktery.

Výsledkom vyššie spomenutého bolo, že mi bolo celkom smutno, keď kniha skončila. Obidve časti som čítala hneď po sebe, takže som mala taký menší Strikeovský maratón. A už teraz sa neviem dočkať na ďalší diel!

Ak sa vám páčilo Volanie Kukučky, určite sa pustite aj do Hodvábnika! Zaujímavý prípad i prostredie, viac akcie, vývoj vzťahu detektíva a jeho asistentky. To všetko v Hodvábnikovi nájdete.

Knihu si môžete kúpiť napr. TU.
4,5/5

Mohlo by sa vám páčiť

3 komentárov

  1. Koukám, že máš takový J.K.Rowling maraton! :) Já mám tuhle detektivní sérii ráda - svým pomalým rozplétáním případu mi připomíná klasické detektivky alá Christie a vůbec mi hodně sedne atmosféra knih :) A souhlas - také se mi tenhle díl líbil o něco víc.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, áno, tajne som dúfala, že si to nikto nevšimne ;)

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár!