Prázdne miesto (J. K. Rowlingová)

12:17

Rowlingovej prvý román po Harrym Potterovi som si prečítala až 2 roky po tom, čo vyšiel a nechápem, prečo som s tým toľko čakala! Poznáte ten pocit, keď dočítate nejakú knihu a ste neschopní začať ďalšiu, pretože ešte stále žijete vo svete tej predošlej a najradšej by ste ju hneď začali čítať odznova? Tak presne tak som sa cítila ešte dlho po dočítaní Prázdneho miesta. Prázdne. Že to skončilo.

_MG_6503.jpg

Keď som začala čítať Prázdne miesto, veľmi som sa potešila. Bolo to tam. To isté tajomné čaro ako na začiatku Harryho Pottera a Kameňa mudrcov. Dodnes sa pamätám ako som to ako sedemročná čítala prvýkrát. Oslovilo ma to už po prvej strane a potom stále viac a viac. Rovnako to bolo aj tu. A to dokonca v románe pre dospelých o reálnom svete. To už je čo povedať.

"Veci popreté, veci nevypovedané, veci ukradnuté a zamaskované."

Príbeh sa odohráva vo fiktívnom anglickom mestečku Pagford, ktoré sa na prvý pohľad zdá byť idylkou. Dej sledujeme od chvíle, keď nečakane zomrie člen miestneho zastupiteľstva Barry Fairbrother. Z jeho smrti sa polovica postáv teší, tá druhá nesmierne smúti. Postupne sa odkryje závoj tajomstva, ktorý sa nad mestečkom vznášal. Jeho obyvatelia vedú vojnu, kvôli neprispôsobivej časti mesta, Fieldsu. Feťáci, díleri, prostitútky, matky nestarajúce sa o svoje deti. To nie je po chuti konzervatívnej časti mestečka. Kto nakoniec vyhrá voľby a tým moc konečne rozhodnúť o osude Fieldsu?

Prázdne miesto je realistický, dokonca až naturalistický román, kde (ako už bolo spomenuté) nájdete sex, drogy, šikanu, zneužívanie i sebapoškodzovanie. To všetko však len účelovo. Príbeh sleduje viac ako desiatku postáv. Tínedžeri i dospelí, slobodní i ženatí, mladí i starí, chudobní i bohatí. Kniha ponúka široké spektrum postáv, z ktorých si môžete vyberať. Pritom tam však ani jedna postava nie je navyše. Baviť vás bude každá jedna, pretože pri každej budete zomierať túžbou dozvedieť sa, ako dopadne. Každej budete mať možnosť nazrieť až do žalúdka, odhaliť motívy jej konania a garantujem vám, že hoci zo začiatku to tak vyzerať nebude, nakoniec si obľúbite každú jednu.

Román hovorí o zodpovednosti (tak sa mal pôvodne aj volať), o bolesti, závislosti, o kamarátstve, o dospievaní, o zmarených túžbach, o láske medzi mužom a ženou i medzi dieťaťom a rodičom. Tém je veľa a určite si tam nájdete niečo pre seba.

"Čo je vlastne láska? rozmýšľala Parminder, keď jemný vánok rozvlnil vysoký živý plot z cyprusu leylandského, ktorý obkolesoval veľký zadný trávnik Džavandovcov. Bola to láska, ak niekto vyplnil priestor vo vašom živote, ktorý zíval prázdnotou, a teraz ho už niet?"

Veľa ľudí táto kniha sklamala. Po Harrym čakali opäť napätie a akciu. Tu je však prvých 100 strán venovaných len predstaveniu všetkých postáv a aj ďalej sa dej rozvíja veľmi pomaly až vyvrcholí do veľkého finále. Preto ak ste to ešte nečítali a chystáte sa na to len preto, že sa vám páčil Harry a čakáte vyššie spomenuté veci, knihu nečítajte. Prázdne miesto je spoločenský/psychologický román zameraný na problémy súčasnej spoločnosti, na rodinné/partnerské vzťahy... čiže všetko to, pred čím prostredníctvom písania Harryho Pottera Rowlingová vo svojom živote utekala a teraz sa z toho musela vypísať.

"Plakala, lebo sa jej zdalo, že sa už nikdy nezasmeje"

Z knihy ide nezameniteľná, akási melancholická atmosféra. Už od začiatku tušíte, že to dopadnúť dobre nemôže. Pretože tak to väčšinou v reálnom svete chodí. Aj napriek tomu, že v konečnom dôsledku mal Pagford pôsobiť ako mestečko, v ktorom by ste žiť nechceli, ja by som sa tam presťahovala hneď. Rowlingová vedela mestečko opísať tak bravúrne, že som si ho vedela predstaviť do posledného detailu.

"Ale kto by zniesol poznanie, ktoré hviezdy sú už mŕtve, pomyslela si, žmurkajúc na nočnú oblohu. Dokázal by sa ktokoľvek vyrovnať s poznaním, že už sú všetky?"

jkWrc.jpg

Prázdne miesto je jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala. Napriek tomu ju nemôžem odporučiť každému. Ak máte radšej napínavé krváky či oddychovky, nebude to kniha pre vás. Ak však máte chuť na nejakú kritiku spoločnosti, či perfektne prepracovanú sondu do psychológie postáv, po lepšej knihe už siahnuť ani nemôžete.

5/5

(Spomenúť by som chcela ešte 3-dielny seriál, ktorý nedávno natočila BBC. S knihou sa porovnať nedá ani náhodou. Má s ňou máličko spoločné a ani zďaleka vám nedá to isté. Seriálu by som dala 1,5 hviezdičky z 5 za snahu, prostredie a výkony hercov.)

Knihu si môžete kúpiť napr. TU.

Mohlo by sa vám páčiť

4 komentárov

  1. Skvělá recenze :) Více než Prázdné místo mě láká Volání kukačky, ale snad si přečtu obě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presne takúto recenziu na Prazdne miesto by som si priala napísať! :) Súhlasim vo všetkom: úžasne vykreslené postavy, mesto, ktoré som si dokázala živo predstaviť, a dej, ktorý posobil tak živo! A tiež s prvým odstavcom: presne pro ten pocit čítám!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár!