Stepfordské manželky (Ira Levin)

18:36

"Stepfordské manželky" (či paničky) je dnes už zaužívaný pojem pre príkladné, poslušné manželky. Musím sa priznať, že mňa to nejako obišlo - čo to znamená som nevedela, až kým som si neprečítala krátky román od ich tvorcu Iru Levina. Ale tak to mám najradšej - ak o knihe dopredu neviem vôbec nič. Ak však patríte k druhej skupine ľudí, práve máte možnosť sa o tejto knihe dozvedieť niečo viac.

levin-2.jpg

Joanna sa s manželom a dvoma malými deťmi prisťahuje do Stepfordu. Mestečko sa zdá byť na prvý pohľad ideálne. Inteligentná a ctižiadostivá Joanna má však problém nájsť si medzi upravenými domácimi paničkami kamarátku. Žiadna z nich nemá na nič okrem starania sa o domácnosť a o deti čas. Nakoniec si nejaké predsa len nájde, no začne mať podozrenie o záhadnom dianí v mestečku...

levin.jpg

"Mali by ste vidieť stepfordské manželky na vlastné oči. Všetky do jednej sú ako herečky v televíznych reklamách."

Stepfordské manželky je román, ktorý sa dá zaradiť do niekoľkých kategórií. Najčastejšie sa zvykne označovať ako triler s náznakmi hororu a sci-fi. Rovnako sa však dá vnímať aj ako spoločenský, či psychologický román. Výsledkom toho je, že má aj širší záber čitateľov, ktorých môže osloviť. Každý si v tom niečo nájde.

Kniha naozaj po celý čas dejom pripomína triler. Rozprávač pokojne opisuje každodennú rutinu, až sa vám nechce veriť, že tam niečo nebude v poriadku. Z čítania vás však tu a tam vyruší nejaká znepokojujúca veta, či len poznámka, jediné slovo. Hneď nato je však všetko opäť v poriadku a vy omámene čítate ďalej, chcete ďalší náznak. Ku koncu sa napätie čoraz viac stupňuje, ste svedkom čoraz väčšej drámy. Knihu nakoniec zatvoríte s husou kožou, ktorá vám práve naskočila. Jednak preto, že to skončilo práve v najlepšom a jednak preto, že príbeh má určitým spôsobom otvorený koniec. To mu však na hrôzostrašnosti len pridáva.

"Robota v domácnosti mi celkom stačí. Kedysi som si myslela, že by som mala mať aj iné záujmy, ale teraz som oveľa vyrovnanejšia a pokojnejšia. A aj šťastnejšia a takisto aj moja rodina. Na tom predsa najväčšmi záleží, či nie?"

Ako však už bolo spomenuté, kniha nie je len pútavá, ale má aj snahu oboznámiť vás s určitou problematikou. Jej témou je feminizmus, postavenie ženy v modernej západnej spoločnosti. Najlepšie však na tom je, že sa román netvári príliš múdro a vážne, nerozdáva rozumy. Nesnaží sa vás presvedčiť o pravde jednej či druhej strany. Kniha ponúka len zamyslenie, v náznakoch kladie otázky, odpoveď už však musíte nájsť sami.

Stepfordské manželky je brilantný román o ženách, ale hlavne o mužoch. Okrem zamyslenia ponúka aj napätie a tajomstvo. A kniha s touto kombináciou vždy stojí za to.

5/5

Mohlo by sa vám páčiť

7 komentárov

  1. Skvělá recenze! :) Tahle kniha i Rosemary má děťátko se mi moc líbily a je trochu škoda, že se na tahle "klasická" díla už trochu pozapomíná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Máš pravdu, ja klasiku čítam celkom často a rada, takže určite jej aj na blogu bude dosť :)

      Odstrániť
  2. ach ja som asi zamilovaná do tvojich fotografií!! ^^ ale aj recenzia je superko ;ň

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Stepfordské paničky jsme kdysi četla, ale bohužel se mi moc nelíbily a dávám přednost filmu, i když se trošku liší.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ak to bola novšia verzia, tak tá sa líšila od knihy poriadne a po knihe by som filmu prednosť určite nedávala, ale chystám o tom článok :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár!