Aké je to byť spisovateľom?

19:02

Som si istá, že ste sa už pri čítaní nejakej knihy zamýšľali nad tým, čo viedlo jej autora k tomu, aby si vybral túto tému, či napísal túto scénu. Alebo ste sa prichytili pri tom, ako ste si povedali: Ten človek musel mať zaujímavý život! Pravdepodobne toto bol aj dôvod, prečo Robert Schnakenberg napísal knihu Tajné životy slavných spisovatelů.


Kniha sa skladá približne z 30 kapitol, z ktorých každá rozpráva príbeh jedného z vybraných spisovateľov. Nájdete tam autorov od Shakespeara až po Sylviu Plath. Každého vám Schnakenberg najprv stručne predstaví a prevedie vás jeho životom, v ktorom nechýbajú pikantnosti a následne sú vypichnuté či detailne priblížené rôzne zaujímavosti. 

Autor si však vybral len spisovateľov s čo najbláznivejším životom. To je síce pochopiteľné, no už po prečítaní pár kapitol budete mať pocit, že každému jednému spisovateľovi straší vo veži. Jeden bol závislý na drogách, druhý mal v obľube mladých chlapcov, tretí sa neumýval, štvrtého matka v detstve považovala za dievčatko. Kniha tak skĺzava až do paródie, ktorú netreba brať vážne. A je to skutočne tak, lebo kniha nie je podložená zdrojmi - očividne čerpá skôr zo škandalóznych domnienok.

Tento autorov zámer podporuje aj čitateľsky príťažlivé grafické spracovanie. Vďaka vtipným ilustráciám a farebne rozlíšeným odsekom máte totiž pocit, akoby ste čítali skôr bulvárny plátok, ako knihu.

Tajné životy slavných spisovatelů je ten typ knihy, ktorá vás nesklame - ak od nej nebudete čakať veľa.

3/5

Mohlo by sa vám páčiť

5 komentárov

  1. Škoda, že obsah knihy nie je tak dobrý, ako pôsobí obal na prvý dojem. Ako zaujímavosť to môže byť fajn, no mňa vie napríklad oveľa viac potešiť, ak zistím, že daný spisovateľ bol úplne normálny človek (akože bez samovražedných sklonov, alkoholizmu a pod.), ktorý žil šťastný život, alebo si ho aspoň vážil. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je presne to, čoho sa v tejto knihe nedočkáš! :D Po jej dočítaní má človek pocit, že všetci spisovatelia sú švihnutí :/

      Odstrániť
  2. Zámer knihy zdá sa dobrý, ale ako čítam, asi to autor nedotiahol úplne do dokonalosti. Škoda,lebo minimálne obálka vyzerá fakt super a zlákala by ma na prvý pohľad :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, zámer autora znel lepšie na papieri, ako v reáli ;)

      Odstrániť
  3. tá kniha vyzerá fakt zaujímavo...
    a recenziu si zakončila fakt super :D kniha nesklame ak od nej nečakáte veľa :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár!