Prečo píšem recenzie na knihy?

17:00

Vopred sa ospravedlňujem, ak vás už prvou vetou odplaším - k dnešnému článku ma inšpirovala diplomovka. Mojou témou totiž bola analýza súčasnej britskej rodiny prostredníctvom seriálu The Street. Pri jej písaní ma zaplavovali pocity radosti, z toho, o čom môžem písať. Seriál, ktorý som rozoberala, je totiž skvelý. Zobrazuje niektoré z najdôležitejších sociálnych problémov tejto doby, a to veľmi zaujímavým spôsobom. Okrem toho je natočený kvalitne. Určite by som však z neho nemala toľko, ak by som s ním nepracovala na diplomovke. Musela som si ho pozrieť viac ako raz, a to dôkladne. Robila som si poznámky a komentáre. Všímala som si, čo postavy hovoria, ale aj to, ako to hovoria. A čo ovplyvňuje ich konanie. Každú časť, ktorá bola o inej téme som (aspoň dúfam) vyžmýkala na dno jej podstatovej hodnoty.

A uvedomila som si, že presne to robím pri čítaní kníh a následnom písaní recenzií. Že ich píšem preto, aby som si z knihy odniesla viac ako jedno povrchné prečítanie. Že to je dôvod, prečo vôbec mám tento blog.

IMG_3393-2.jpg

Je jedno, či čítate knihu, pozeráte seriál, divadelné predstavenie, či film. Ak to človek robí povrchne, znamená to, že to robí len preto, aby mohol povedať, že to videl/čítal. A o knihách, filmoch a divadelných predstaveniach sa treba rozprávať. Robme to ako Francúzi.

Samozrejme, nie každé dielo obsahuje aj niečo okrem toho povrchu. Chcete načrieť nižšie, no narazíte na dno. To sa najčastejšie deje pri takzvaných oddychovkách, knihách, ktorých prvým a často aj jediným cieľom je odpútať čitateľa od každodenných starostí. V žiadnom prípade však túto kategóriu kníh nechcem odsudzovať. Aj ja si raz za čas prečítam oddychovku. No po jej prečítaní si poviem: "Ako dobre, že existujú aj lepšie knihy". 😏

V dnešnej dobe, kedy sa už takmer všetko robí povrchne, aby to bolo rýchlo a za lacno, čítajme knihy do hĺbky. A predovšetkým - čítajme knihy, ktoré nám dovoľujú ísť do hĺbky.

IMG_1551.jpg

Mohlo by sa vám páčiť

7 komentárov

  1. Skvělý článek :) přesně z toho důvodu píšu recenze i já :) Začala jsem, abych měla lepší přehled o knihách, které jsem přečetla :) A pak mě to začalo i vážně bavit :) Jinak, máš zajímavé téma diplomky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělý článek, který mi mluví z duše. Recenze jsou pro mě obrovskou přidanou hodnotou čtení, více se soustředím, více přemýšlím, více prožívám... Celkově pro mě založení blogu bylo velkým posunem k mému čtenářskému lepšímu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nadherne si to napisala! :) Ja recenzie nepisem, ale tie Tvoje milujem citat! :) <3

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár!