Čo mi bude robiť spoločnosť na jeseň

18:14

Toto leto bolo bláznivé. Už v auguste na niektorých stromoch zožltli listy a postupne z nich opadali. Na jednom strome pred naším domom, na ktorý mám výhľad z okna zostalo už len pár zošúverených žltých lístkov. Jeseň prišla rýchlejšie ako stihlo leto odísť. A leto si to preto na jeseň muselo vynahradiť a ešte pár teplých dní si ukradlo. Tieto medziobdobia mám rada, ale asi najkrajšie je práve toto medzi letom a jeseňou. Všetko je akési čarovné. Slnko nám posiela úplne iné lúče ako po zvyšok roka a aj jeho západy sú teraz jednoducho "iné". A aby som si toto obdobie čo najlepšie užila, rozhodla som sa, že tomu prispôsobím aj výber kníh.

IMG_1740-2.jpg


Najskôr sa asi pustím do knihy Bezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania. Sľubujem si od nej veľa, hoci som od Murakamiho a rovnako ani od žiadneho japonského spisovateľa ešte nič nečítala. Práve preto sa na to aj teším. Už len názov jeho prvotiny Počúvaj spev vetra je veľavravný. A najnovšou knihou sa vraj chce vrátiť k svojim literárnym začiatkom. Dúfam, že to bude jemná, precítená próza plná metafor a trochu melancholickej atmosféry.

Keď som minulú jeseň čítala prvýkrát Virginiu Woolfovú a jej Pani Dollowayovú, vedela som, že tak musím urobiť odteraz každé jedno toto ročné obdobie. Virginia je na jeseň jednoducho stvorená. Jej metafory, opisy a zmysel pre zachytenie krátkych prchavých momentov sú obdivuhodné. Pri jej čítaní som mala pocit, akoby som našla svoju najspriaznenejšiu dušu. Doma mám od nej ešte K majáku a Vlny, ale ešte sa rozhodnem, ktoré si prečítam.

Búrlivé výšiny od Emily Brontëovej je kniha, ktorá mi doma stojí presne rok, takže by si zaslúžila oprášenie. Jej filmové spracovanie som videla pred pár rokmi, ale nebola som to schopná ani dopozerať. Pripadalo mi to pochmúrne, depresívne a vôbec som nechápala čo sa tam dialo. Mnohým ľuďom sa však kniha páčila, takže jej dám šancu. A ak sa mi nebude páčiť na jeseň, tak potom už neviem.

A nakoniec sa budem popri tom snažiť dočítať Harryho Pottera, ktorého práve opäť raz čítam. Aktuálne som na tretej časti a do konca roka by som chcela mať prečítanú celú sériu.

IMG_1724-2.jpg
IMG_1737-2.jpg
IMG_1749-2.jpg

Mohlo by sa vám páčiť

12 komentárov

  1. Na Větrné hůrce je překrásná kniha, naprosto jsem si ji zamilovala a pro mě zatím nejhezčí klasika :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherné fotky a krásné knížky :) Harryho Pottera jsem znovu četla právě nedávno :) Užij si jejich čtení :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Búrlivé výšiny mám na svojom zozname túto jeseň aj ja. Ako si napísala, film je taký pochmúrny a tmavý, ale SKVELÝ. Knihy sa síce trošku bojím, ale určite jej chcem dať šancu, a keď sa chystáš čítať ju aj Ty, aspoň budem môcť svoje dojmy porovnať s tými Tvojimi. Inak krásne fotky, jeseň z nich srší. Ja mám toto ročné obdobie najradšej a babie leto by som mohla mať kľudne aj celý rok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je super a aj po vašich pozitívnych komentároch sa na Búrlivé výšiny teším! :) A ďakujem :)

      Odstrániť
  4. Takmer všetky z týchto knižiek mám prečítané, hurá! :) Bezfarebného Cukurua som prečítala len prednedávnom a tiež to bola moja prvá knižka od Murakamiho. Mne osobne sa veľmi páčila a úplne ma pohltila. Ak boli na túto knižku nejaké rozporuplné alebo negatívne komentáre, tak to by som veľmi chcela prečítať ostatné, lebo už len toto sa mi zdalo skvelé! A Búrlivé výšiny môžem len odporúčať :) Čítala som ich len raz (narozdiel od Jany Eyrovej), ale teraz som úplne dostala chuť opäť sa ku knižke vrátiť... Neviem, ktoré filmové spracovanie si videla, no predpokladám, že pri knihe budeš mať úplne iné pocity! Tak krásne čítanie, a teraz si ma namotivovala niečo si požičať a pustiť sa do čítania tiež :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hurá, teším sa s tebou :D Teším sa aj, že sa ti Cukuru a Búrlivé výšiny páčili :) Ďakujem a určite sa tiež pusti do niečoho, to vždy padne dobre :)

      Odstrániť
  5. Harryho som čítala snáď stokrát všetky diely, nikdy to neomrzí. A už sa vidím, ako to budem vo veľkom kupovať mojim deťom a čítať im to ako rozprávku. Je to skrátka jedna z mojich najobľúbenejších sérií, nehľadiac na to, že podľa môjho profesora angličtiny som na to pristará.
    Virginiu Woolfovú som ešte nečítala - popravde, v knižnici som už držala v ruke jednu z jej kníh, no pripadala som si ešte nedospelá na tak... vysokú literatúru. A neodvážila som sa. Viem, že by som ten omyl mala napraviť, čoskoro sa o to pokúsim. Čo sa týka Murakamiho, ešte som od neho nič nečítala - tak ako ty, ani od iného japonského autora. Tiež sa to pokúsim zmeniť. Možno dokonca počkám na tvoju recenziu a hneď si túto knižku pôjdem požičať.
    A na záver som si nechala Búrlivé výšiny, o ktorých som počula len samú chválu. I o obsahu knižky som počula mnoho a ja sama neviem, prečo som ju ešte nečítala. Už dlho sa chystám tento omyl napraviť, naposledy som však knižku v knižnici vymenila za román Odviate vetrom (Juh proti Severu). Pri najbližšej návšteve si pravdepodobne zoberiem Búrlivé výšiny, aby som dobehla svoj "rest".
    Čo sa týka článku, je skvelo spísaný a fotky sú viac než nádherné! :)
    Fay, http://faylotte.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tou klasikou máš pravdu, tiež si myslím, že by to človek nemal čítať príliš skoro, lebo to nebude vedieť ani oceniť. Pokojne si to nechaj na neskôr, keď si budeš myslieť, že už si na to pripravená :) A tým, že si Búrlivé výšiny vymenila za Odviate vetrom si vôbec neurobila zle, je to jedna z mojich najobľúbenejších kníh! A ďakujem pekne! :)

      Odstrániť
  6. Ževraj Bezfarebný Tsukuru patrí k tým horším knihám od Murakamiho :/
    Búrlivé výšiny sa na jeseň úplne hodia tou svojou pochmúrnosťou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som to počula, ale to závisí od toho, čo sa komu od neho páči :) Toto sa vraj bude tým, ktorým sa páčila jeho skorá tvorba. Ja som si to prelistovala a už tých pár úryvkov sa mi páčilo :)

      Odstrániť
  7. jediné, čo som z týchto čítala je Harry Potter. Ale na Búrlivé výšiny sa už dlho chystám, už som ich objavila aj v babkinej knižnici, takže ich mám celkom "po ruke". Pravda, na jeseň je to knižka ako stvorená, možno po nej siahnem :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár!