Obchodná (Ľubo Stacho)

20:30

Rada upozorňujem na dobré knihy. Ešte radšej však dávam do pozornosti niečo, pri čom si človek nielen oddýchne, ale má to aj zmysel pre nás ako spoločnosť, národ. Práve taká je Obchodná fotografa Ľuba Stacha

IMG_1769.jpg

Za jednoduchým názvom Obchodná sa skrýva fotokniha, teda kniha fotografií mapujúca práve Obchodnú ulicu v Bratislave počas 30 rokov. Vznikla ako projekt fotografa Ľuba Stacha v roku 1984, teda počas socializmu. Vtedy autor netušil, že raz tieto fotky vyjdú v takomto rozsahu knižne. Podnetom pre to, aby začal zachytávať výklady obchodov bola smrť vodcu Sovietskeho zväzu. Oznam o jeho smrti totiž zaplavil výklady obchodov ako mor. Zdalo sa však, že autor Ľubo Stacho bol jediný, kto tomu venoval pozornosť. Ľudia boli na propagandu režimu v týchto výkladoch zvyknutí, považovali to za samozrejmosť. Potom sa stalo to, o čom mnohí snívali, ale netušili, že by sa to niekedy stalo skutočnosťou - režim padol, nastal kapitalizmus, demokracia - a Ľubo Stacho fotiť neprestával. Nápad vydať fotografie knižne potom prišiel od jeho manželky Moniky, ktorá ich doma našla a rozhodla sa z nich zostaviť knihu. To je asi v skratke príbeh unikátnej publikácie Obchodná.

Prečo práve Obchodná ulica v Bratislave? V minulosti toto centrum obchodu celej krajiny (keďže ide o hlavné mesto) vypovedalo o našej spoločnosti lepšie ako čokoľvek iné. Výklady obchodov totiž väčšinou odrážajú potreby a túžby národa. V socializme to tak ale nebolo. Nielenže nebolo dostať tovar, po akom ľudia túžili, dostatok nebolo ani toho, ktorí mali k dispozícií. Čoho však bolo nazvyš boli propagandistické slogany, oznamy o každoročne sa opakujúcich výročiach, sviatkoch i mimoriadnych udalostí, ktoré sa týkali strany. Ľudia, ktorí už boli na to zvyknutí si to však nevšímali. Dokonca ani vtipné paradoxy ako napr. úmrtné oznámenie vodcu Sovietskeho zväzu v prázdnom výklade pod nápisom Hydina.

Kniha vypovedá o komunistickom režime pomocou fotografií lepšie ako nejaká odborná štúdia - a pre čitateľa aj prijateľnejšou formou. Čím však kniha nadobúda aj ďalšiu hodnotu je fakt, že obsahuje fotografie zachytávajúce nielen komunizmus, ale aj prvé roky po páde režimu. Dokonale tak zachytáva kontrast medzi šedým socializmom a až príliš pestrým kapitalizmom. Sivé stereotypné výklady striedajú neónovo svietiace oznamy o sezónnych výpredajoch. Tu je zreteľne vidieť akú obrovskú zmenu sme ako národ podstúpili.

O trochu väčší dôraz však kniha predsa len kladie na časť zameranú na socializmus. Kapitalizmus je totiž zriadenie, v ktorom stále žijeme, nie je to časť našich dejín, ktorú by sme už mohli uzavrieť a zhodnotiť. Záver knihy preto obsahuje aj krátke informácie o vtedajších reáliách, ktoré je užitočné poznať hlavne pre toho, kto toto obdobie nezažil a chcel by ho lepšie pochopiť. Kniha navyše obsahuje aj štyri "doslovy" od odborníkov, ktoré poukazujú na javy, ktoré si na fotkách môžete všimnúť. Publikácia je graficky dokonale spracovaná, teda má prepracovaný nie len obsah, ale aj formu. Fotografie sú zoradené podľa čísla budovy chronologicky. Oceniť treba aj to, že texty sú dvojjazyčné, písané v slovenčine a angličtine.

Či sa už radi trochu poučíte o našej minulosti i súčasnosti, zaspomínate si na časy minulé, alebo len obľubujete hry typu "nájdi 10 rozdielov", táto jedinečná kniha fotografií vás určite zaujme.

Knihu si môžete zakúpiť napr. TU.
5/5
IMG_1770.jpg
IMG_1774.jpg
IMG_1798.jpg
IMG_1793.jpg
IMG_1792.jpg
IMG_1788.jpg
IMG_1787.jpg
IMG_1789.jpg
IMG_1790.jpg

Mohlo by sa vám páčiť

5 komentárov

  1. krásne si to nafotila aj napísala .) je zaujímavé sa pozrieť, ako ulica vyzerá teraz a porovnať ju s fotografiami v knihe. myslím si, že je to super darček hlavne pre bratislavských domácich :) ja nie som pôvodom z Bratislavy, preto ma to až tak nezaujíma ale pre základnú orientáciu fajn :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, keď už mi to trvalo pol roka, aspoň je to urobené poriadne :D Ja tiež nie som ani len zďaleka z Bratislavy, na Obchodnej som bola asi len raz v živote, ale hneď ako som videla knihu, vedela som, že ju musím mať. Bratislavu mám rada :)

      Odstrániť
  2. Krása! Podařilo se mu zachytit přechod mezi dvěma érami, dva režimy a celkový kontrast mezi nimi. Přesně jak píšeš, takováhla fotokniha poslouží k udělání si vlastního obrázku o té době líp než kterákoli učebnice. Víc takových knih :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wau, Tvoje fotografie sú úžasné. Mám veľmi rada publikácie tohoto typu, kedy len človeku stačí listovať a posolstvo knihy sa mi odkrýva samé. Osobne som na Obchodnej ulici v našom hlavnom meste nikdy nebola, asi by som sa tam mala zájsť pri najbližšej návšteve pozrieť. Pre niekoho, kto v tomto meste prežil spomínaný socializmus a prevrat bude určite táto kniha krásnym vianočným darčekom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kto by chcel vidieť výstavu fotografií z Obchodnej a jej site-specific instalaciu - vo verejnom priestore - pomocou TV obrazoviek priamo v konkretnych vykladoch priamo na Obchodnej, moze tak urobit do tejto NEDELE (22.11.2015) Vtedy konci vystava v Galérii Satelit-Kollarovo namestie 10 -koniec Obchodnej (otvorene od 13-18.00) aj prezentacie vo vykladoch (najlespie v podvecer), kde uvidite 30 rokov vo fotografiach priamo toho, ktoreho vykladu (niektore fotografie nie su ani v knihe..). urcite si to este uzite, uz nikdy sa to nezopakuje v realnom priestore Obchodnej ulice.. ))
    viac info: http://lubostacho.webnode.sk/ a http://www.obchodnaulicaaokolie.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár!