Spisovatelia, s ktorými by som si mala čo povedať

22:05

Sú spisovatelia, ktorých knihy sa mi možno veľmi páčili, ale to je všetko. A sú knihy, po prečítaní ktorých si hneď musím o ich autoroch niečo zistiť. Neviem o téme knihy prestať rozmýšľať, a tak pátram po tom, čo jej autora viedlo k tomu, aby sa jej venovali, teda aký mali život. A tak niekedy zisťujem, že: "hmm, s týmto človekom by som si mala čo povedať". Práve o tejto druhej skupine spisovateľov budem dnes hovoriť.


IMG_3393-2.jpg

Virgínia Woolfová. Britská spisovateľka 19. storočia, ktorej knihy sú na pomedzí poézie a prózy. Veľká melancholička, ktorá vnímala okolie veľmi intenzívne, neušiel jej jediný šum konárov či záchvev stebla trávy vo vetre. Presne taká som aj ja. Verte, že si všimnem každého vtáčika, ktorý preletí okolo a vo vlaku či autobuse si vždy nalepená na okne predstavujem, ako sedím na tej obrovskej lúke, po ktorej závistlivo pokukujem. Čo by som však s touto spisovateľkou mať spoločné ani nechcela sú depresie, ktorými trpela, a pre ktoré sa aj neskôr rozhodla svoj život ukončiť.


Gustave Flaubert. Francúzsky spisovateľ 19. storočia. Veľký perfekcionista. So svojím dielom bol večne nespokojný, najradšej by svoje knihy donekonečna prepisoval. Ak raz napíšem knihu, dúfam, že to bude niečo ako Pani Bovaryová - nádherné opisy, metafory, zidealizované predstavy hlavnej postavy, ktoré sú konfrontované iróniou a krutou realitou. Dokonalá kombinácia, pretože celé moje bytie s týmto zápasí.

E. M. Remarque. Pri tomto spisovateľovi si vôbec nie som istá. Narodil sa v chudobnejšej rodine, v dospelosti však vďaka písaniu zbohatol a mal veľa žien. Keď si vezmem toto a porovnám to s jeho knihami, som úplne zmätená. Informácie o jeho živote mi akosi nesedia s knihami plnými nádherných humanistických, až pacifistických myšlienok. Nechce sa mi však veriť, že by to písal len preto, že to ľudia vo vojnou sa zmietajúcom období hltali. Napríklad tento úryvok z Kútika snov patrí podľa mňa k tomu najkrajšiemu, čo bolo kedy napísané: 

„Milujem, to je všetko.“
„Milujete?“
„Nie však tak, ako sa toto slovo bežne chápe. Milujem všetko: prírodu, ľudí, stromy, oblaky, utrpenie, smrť- slovom celý život! Som optimista a extrémista vo veciach lásky.“
„Zaiste ste nezažili sklamanie.“
„Naopak, dokonca veľa ráz.“
„A napriek tomu?“
„Napriek tomu.“

J. K. Rowlingová. Spisovateľka, ktorú ako jedinú z týchto spomenutých môžem skúmať aj vo videách a rozhovoroch, pretože stále žije. Autorka, s ktorou zdieľam všetko od (vy)študovaného odboru (francúzština), cez znamenie a to, že sme obe introvertky, až po indikátor osobnosti podľa Myersovej a Briggsovej. V podstate sme tá istá osoba, s tým rozdielom, že ona sa narodila v Británii o 28 rokov skôr a s písaním to niekam dotiahla, haha. Človek - studnica tajomstiev. Žena, ktorá na mňa pôsobí smutným dojmom, aj keď hovorí, že jej nič nechýba a je šťastná. Čo iné by ste však  vyhlásili svetu, v ktorom zomierajú ľudia od hladu a nedostatku vody?

Mohlo by sa vám páčiť

11 komentárov

  1. Krásný článek:)) S tou Rowlingovou musím souhlasit, přesně jak píšeš, taky mi vždycky připadala smutná, nevím proč:) Já mám v autorech docela jasno: Chtěla bych vést dlouhé filozofické diskuze s Oscarem Wildem, popít whiskey s Ernestem Hemingwayem a vidět ho při psaní, pak bych chtěla být dcera Stephena Kinga a za učitele dějepisu bych chtěla Umberta Eca.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Eco by bol zaujímavý učiteľ dejepisu :D

      Odstrániť
  2. hm, nad týmto sa ja nikdy nezamýšľam. väčšinou si knihu prečítam, a presne ako vravíš ak ma veľmi zaujme skúmam čo to o autorovi, ale neporovnávam sa. teda ja sa celkovo neporovnávam s nikým, som presvedčená že ľudia sú si v istých veciach podobný, ale práve to odlišné ich robí jedinečnými osobnosťami :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa toto veľmi zaujíma, pretože niekedy po tom, čo si prečítam niečo o autorovi, pochopím knihu lepšie. Týka sa to hlavne ťažších kníh. Neide však o to, že by som sa s nimi porovnávala, ale chcem vedieť, aký bol človek, ktorého dielo sa mi veľmi páčilo a niekedy natrafím na niekoho, kto mi je, aspoň podľa toho, čo si prečítam, blízky :)

      Odstrániť
  3. Ja by som si čo mala povedať s Rowlingovou na prvom mieste, potom s Corneliou Funkeovou a Sarah J. Maas. Doteraz som sa nad týmito vecami nezamýšľala a už len nadpis tvojho článku ma neuveriteľne zaujal. A keď som sa nad tým zamyslela, tak mi z toho vzišli tieto tri mená. Možno ešte s Laini Taylorovou, ale najviac slov by som si dokázala vymeniť práve s Rowlingovou keďže Harry Potter je srdcovka a rada by som si prečítala aj Prázdne miesto. :)
    Charlotte.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že ťa článok zaujal :) Prázdne miesto si určite čo najskôr prečítaj, pre mňa to bola jedna z najlepších kníh vôbec!

      Odstrániť
  4. Asi každý vášnivý čitateľ má "svojich" spisovateľov, s ktorými by sa rád porozprával, ak by sa dalo... :) Skvelý článok, a musím sa už dostať k tej Pani Bowaryovej, keď ju tak vychvaľuješ :) Minule si ma inšpirovala prečítať si Tess a stala sa jednou z mojich obľúbených kníh. :) S Woolfovou a s Remarqueom by som sa tiež rada stretla, pridala by som možno Hemingwaya, sestry Bronte, Murakamiho... A vlastne by ich bolo asi dosť veľa :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pani Bovaryovú určite odporúčam, bude sa ti páčiť! A s Tess si ma predbehla, takže rada počujem, že sa ti páčila :) Nad Murakamim som rozmýšľala, ale po tom, čo som si o ňom niečo prečítala mi to to pripadalo tak, akoby sa k písaniu dostal úplnou náhodou. Vôbec neviem, čo si o ňom myslieť, takže ťažko povedať, či by som si s ním "sadla".

      Odstrániť
  5. Skvělý článek! :) Přijde mi to jako dost originální nápad a jsem ráda, že se tví vybraní spisovatelé neskladali z y-a autorek současnosti :D Já bych se asi chtěla potkat s prokletymi básníky nebo někým z dekadence - Rimbaud, Wilde... :) Libi se mi jejich názory a přijde mi, že bychom si mohli rozumět, protože s podobnými lidmi vychazim (což je zvlastni, protoze sama jsem dost pozitivni clovek). Pesimismus, nic nemá smysl, společnost je zlo... Byly by to jistě zajimave debaty :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) JA ani YA nečítam, najradšej mám klasiku, preto aj výber týchto autorov.

      Odstrániť
  6. Rowlingová má úžasnú fantáziu a preto si myslím, že stretnutie s ňou by bolo príjemne srdečné. Už len pri tej predstave sa musím usmiať. Na druhej strane, zaujala ma tiež Virgínia Woolfová, jej Maják patrí medzi to najlepšie, čo som čítala a na poličke ma čaká ten istý titul, ktorý máš ty už možno za sebou. Vraví sa, že spisovatelia sú väčšinou introverti, preto by som ani nečakala rozhovor v klasickom poňatí slova, stačilo by mi spoločné posedenie na lavičke niekde v parku a pocit, že hľadíme tým istom smerom, a že sa nám možno na chvíľu pretnú myšlienky. Voči dobrým spisovateľom prechovávam veľký rešpekt. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár!