Brooklyn (Colm Tóibín)

16:51

Len ojedinele sa mi stáva, že si pozriem film skôr ako prečítam knihu. V prípade Brooklynu to tak bolo úplnou náhodou. Nevedela som ani o jednom, film sme si však s kamarátkou vybrali až v kine ako menšie zlo. A nakoniec to nielenže nebolo "zlo", ale bolo to veľmi, veľmi príjemné prekvapenie. Keď som potom zistila, že film má knižnú predlohu, musela som ju mať. Dostala som sa k nej až teraz po skúškach a rovno prinášam aj recenziu.

IMG_7340-2.jpg

Hlavnou postavou je mladá žena Eilis, ktorá vyrastala v Írsku v neľahkom období po 2. svetovej vojne. Práce bolo málo, a tak za ňou mladí ľudia odchádzali, rovnako ako aj dnes, do zahraničia. V 50-tych rokoch minulého storočia však neexistoval internet, väčšina domácností nemala ešte ani telefón a lode ešte stále nenahradili lietadlá. Mladá Eilis je v záujme lepšej budúcnosti nútená odísť za prácou, a to rovno "za veľkú mláku", do newyorského Brooklynu. Doma nechá matku len so staršou sestrou a vydáva sa na týždňovú plavbu cez Atlantik.

Prvé mesiace v Amerike znáša Eilis ťažko. Najťažšie chvíle prežíva vtedy, keď jej príde nový list z Írska, pretože opäť oživuje všetky spomienky na domov, za návrat do ktorého by dala čokoľvek. Postupne si však vybuduje aké-také zázemie. Zamestná sa ako predavačka v obchodnom dome, zapíše sa do večerného kurzu účtovníctva a po čase sa dokonca začne vídať aj s mladým, vždy usmiatym Talianom Tonym. Práve on je dôvod, pre ktorý začína Eilis považovať Brooklyn za svoj nový domov. Lenže vo chvíli, keď tam prežíva najkrajšie chvíle, príde z domova správa, pre ktorú je nútená na čas vrátiť sa domov.

"Zmenilo sa tým všetko, čo si Eilis myslela o období, ktoré prežila v Brooklyne; všetko, čo tam zažila, sa jej teraz zdalo bezvýznamné."

A ako naschvál sa jej doma začne dariť tak, ako sa jej pred odchodom nikdy nedarilo. Ponúknu jej vysnívanú prácu a dostane ponuku na sobáš od rovnako milého chlapca. Eilis zrazu stojí pred voľbou odísť už navždy naspäť do Brooklynu, kde už bola pripravená usadiť sa a kde našla prvú lásku, o ktorej doma nikomu nepovedala, alebo ísť jednoduchšou cestou a zostať v rodnom meste pri svojej rodine.

Ústrednou témou románu je emigrácia a smútok za domovom. To je najväčší problém, s ktorým Eilis bojuje v cudzom svete. Je zaujímavé, ako veľmi miesto, ľudia a spôsob života ovplyvňuje to, ako sa cítime, akí sme. Súradnice, v ktorých sa nachádzame, definujú našu osobnosť. Tá sa po príchode na nové miesto mení. Táto zmena nie je ľahká, ani rýchla, vyžaduje si čas a trpezlivosť. Každý to prežíva po svojom, každému chýba niečo iné. Autor opisuje, čo chýbalo Eilis:

"Miestnosti v dome na Fiary Street, pomyslela si, jej patrili; keď sa v nich pohybovala, skutočne v nich bola. Keď cez mesto kráčala do obchodu alebo do odbornej školy, vzduch, svetlo, zem, to všetko bolo konkrétne a bolo to jej súčasťou, aj keď nestretla nikoho známeho. Tu nebolo jej súčasťou nič. Všetko je tu falošné a prázdne, pomyslela si."

Láska, ktorú prežíva Eilis, nastupuje až v polovici knihy. Tým autor dômyselne ukazuje, že milovať iného človeka môžeme až keď milujeme seba, až keď máme v sebe "poriadok". Zmena, ktorú zažila Eilis je pre ňu natoľko ťažká, že si nie je istá, či do svojho života ešte chce pustiť lásku, je opatrná. A možno si niekde v kútiku duše uvedomuje, že ak k sebe pustí niekoho z tohto "nového sveta", už tam zostane navždy. Muži, ktorí vstúpia Eilis do života teda zosobňujú dva svety, v ktorých Eilis stále žije. Preto je doma pre ňu také ťažké odolať ponuke na sobáš od svojho rodáka. Musí si pripustiť, že domov môže existovať aj niekde inde, ako na mieste, kde sa narodila.

"Tým, že o ňom nerozprávala matke ani priateľkám, sa jej každý deň, čo strávila v Amerike, menil na akýsi prelud, na niečo, čo nedokázala zosúladiť s tým, čo teraz prežívala doma."

Colm Tóibín vytvoril príbeh, ktorý keby nebol vyrozprávaný tak, ako je, mohla by to byť tuctová romanca. Prvým z dôvodov prečo stojí za to knihu si prečítať je, že je napísaná veľmi citlivo, ale na druhej strane sa nesnaží hrať na city, nie je to prvoplánový doják. Všetko je akosi skryté medzi riadkami, len jemne naznačené. Je tam veľa nevypovedaného, čo znamená, že autor neodviedol celú prácu. Práve naopak, interpretovať si to musí čitateľ sám. A to práve preto, že kniha má viac vrstiev, v ktorých sa dá čítať. Môžete ju čítať ako príbeh o žene, ktorá si musela vybrať medi dvomi mužmi, príbeh o emigrácii po vojne, alebo ako čokoľvek, čo si tam nájdete. Lebo rozhodne tam je čo hľadať. Pozitívne treba zhodnotiť aj to, že kniha obsahuje jemné narážky na veci ako zaobchádzanie so Židmi, černochmi, či napríklad opisy toho, ako fungovala pokladňa v dobe, kedy neexistovali počítače.

Druhým dôvodom prečo stojí kniha za to je Tóibínovo majstrovstvo opísať na takom malom priestore postavy. Z nejakého dôvodu sú v knihe dominantné najmä tie ženské, a tak sa stretávame napríklad s pani Kellyovou, majiteľkou obchodu, ktorá rozhoduje o tom, ktorý zákazník dostane aký tovar, s pani Kehoeovou, ktorá s obľubou hodnotí oblečenie a doplnky svojich podnájomníčok, či s Eilisinou matkou, ktorá po jej príchode domov tajne kuje plány, ako si ju tu nechať už navždy. Zabudnúť netreba ani na Eilisine spolunájomníčky, z ktorých je jedna lepšia ako druhá. No rozosmeje vás najmä najmladší brat Eilisinho priateľa, ktorý má hodiace sa meno (Frank = úprimný). Tóibín opisuje všetky svoje postavy s akýmsi láskavým sarkazmom.

Áno, kniha sa vám na povrchné čítanie môže zdať povrchná, vlažná, neosobná. Ale k dobrej knihe je treba dobrých čitateľov.

Brooklyn. Colm Tóibín. 2009. Preklad: Igor Navrátil 2013. Vydavateľstvo Slovart.
Kniha získala v roku 2009 cenu Costa Book Award za najlepší román britskej a írskej literatúry.

Knihu si môžete objednať napr. TU

Mohlo by sa vám páčiť

2 komentárov

  1. pozerala som niekedy asi pred mesiacom na Brooklyn trailer a teda najprv som si povedala "jéj, aký pekný film", ale potom ma to nejako prešlo. Zistila som neskôr, že je aj knižná predloha, ale až tak nejako veľmi, že by som po nej hneď skákala, ma nenadchla. Ale touto recenziou si ma celkom navnadila a asi si ju zaradím do môjho čítania na leto. Lebo aspoň podľa tvojej recenzie (ktorá sa mi fakt páči!) mi to príde ako ozaj pekná kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, určite si Brooklyn prečítaj alebo pozri aspoň film, ten je rovnako dobrý ☺

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár!