Career of evil (Robert Galbraith alias J. K. Rowlingová)

19:57

Volanie Kukučky sa mi páčilo, hoci som mala nejaké výhrady. Hodvábnik bol lepší, ale stále to nebolo ono. Po jeho dočítaní som však tušila, že tretia časť tejto série detektívok bude ešte lepšia. A tak sa aj stalo. Career of evil (V službách zla) je pre mňa jednoznačne najlepšia z týchto dosiaľ troch vydaných dielov.

IMG_3093-2.jpg

Najväčšiu zásluhu má na tom výber zápletky. Rowlingová urobila veľmi dobre, keď sa rozhodla, že sa zápletka bude týkať priamo našich dvoch hlavných protagonistov, teda detektíva Cormorana Strikea a jeho asistentky Robin. Tí neriešia prípad nejakého neznámeho klienta, ale rovno svoj vlastný prípad - Robin totiž jedného dňa doručia balík, ktorý obsahuje časť ženskej nohy. Cormorana a Robin sme si už v predchádzajúcich dvoch dieloch obľúbili, spisovateľke sa podarilo vytvoriť dve plastické hlavné postavy, takže je zaujímavé sledovať ako zareagujú v takejto situácii. Po prvotnom šoku sa pustia do vyšetrovania, pričom do úzkeho okruhu podozrivých Cormoran zaradí troch ľudí - a po nich spoločne s Robin aj začínajú pátrať. Všetko sú to ľudia, ktorí by boli schopní takej krutosti, teda napríklad muž, ktorý týral manželku, či pedofil. Riešia sa teda aj takéto vážne témy.

S výberom zápletky súvisí aj to, že sa konečne dozvedáme detaily z minulosti Cormorana a Robin. Teda, v prípade Robin to nie sú len detaily, keďže jej postava v predchádzajúcich dvoch dieloch nedostávala dostatok priestoru. Tu to však spisovateľka čitateľom dokonale vynahradila. Dozvedáme sa tak niečo z jej mladosti, histórie jej vzťahu so snúbencom Matthewom, alebo aj to, prečo nikdy nedoštudovala univerzitu. Na druhej strane Strike spomína na svoju kariéru v armáde, či na okolnosti smrti svojej matky. Povaha zápletky však dovoľuje aj vyhrotenie vzťahov medzi hlavnými hrdinami, či už tých pracovných, alebo osobných.

Čo je však najdôležitejšie je to, že v knihe bolo konečne dosť akcie, napätia, drámy! K tomu veľkou mierou prispelo to, že sa neudiala len jedna vražda, počas deja knihy sa odohrávajú ďalšie vraždy. Kniha obsahuje krátke kapitoly rozprávané z pohľadu neznámeho páchateľa, ktorý sleduje postup vyšetrovania a nielen to - sleduje aj Robin, s ktorou má nekalé úmysly. Ak ste teda doteraz predchádzajúce diely odložili s tým, že vás to nebaví, lebo sa tam nič nedeje, do Career of evil sa pokojne pustite!

IMG_3363-2.jpg

Som veľmi rada, že možem povedať, že každý Galbraith  (Rowlingová) je lepší a lepší a konečne mu môžem dať s čistým svedomím plný počet hviezdičiek. Čítanie som si užívala, vraha som neodhalila a dostala som viac Robin. Paráda.

Knihu v anglickom origináli si môžete kúpiť napr. TU. Slovenský preklad vyšiel na jar 2016 pod názvom V službách zla.

5/5

Mohlo by sa vám páčiť

8 komentárov

  1. to si ma navnadila na túto sériu! :)
    ja sa už veľmi veľmi chystám prečítať si Kukučku, ale vždy mi do toho skočila nejaká iná kniha.
    ale zaujíma ma, aké je niečo od Rowlingovej, čo nie je Harry Potter, tak možno cez prázdniny by som si mohla prečítať aspoň prvú knihu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teším sa :D. Pevne verím, že v tretej časti to Rowlingová konečne rozbalila.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc děkuju za tuhle recenzi!! :) Předchozí knížky se mi líbily, přesně, jak píšeš, Rowlingová je lepší a lepší, tak už se hrozně těším!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvělá recenze, díky za ni! Já zatím četla jen Volání kukačky, k Hedvábníkovi se stále dokopávám, ale strašně ráda slyším, že to bude jen lepší. Opravdu jsi mě nalákala, snad se do dalších dílů už konečně pustím :)) Měj se hezky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A musím ještě dodat, že to máš naprosto geniálně nafocené, moc krásné fotky! :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem pekne! Aj ty sa maj krásne! :)

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár!